Menu

Deze slimme audio guidezaklampen worden gebruikt door bezoekers onder het Domplein in Utrecht. Door met de zaklamp te schijnen op archeologische resten in de kelder wordt automatisch geluid met tekst en uitleg gegeven aan de bezoeker.

Met een beperkte oplage van 30 stuks zijn deze zaklampen pragmatisch ontworpen; zo wordt gebruik gemaakt van een bestaande sterke zaklamp. De lamp en accu in de zaklamp zijn vervangen door een zuinige LED lamp en een lichte Lithium polymeer accu. Daarnaast is het handvat vervangen door een scope om directioneel IR data te ontvangen en een gordel te kunnen bevestigen.

Voor de archeologische resten zijn kleine sensorpunten gemaakt, deze sensorpunten zijn verbonden via ethernet naar een aantal sensorhubs. De hubs geven de sensorpunten een unieke ID die deze via infrarood uitzenden.

Op de zaklamp zit een IR zender en ontvanger. Door op een sensorpunt te schijnen weet de slimme zaklamp welke audio clip moet worden afgespeeld voor de bezoeker.

Werkbereik lamp

0,5 m – 3 m
Groter bereik mogelijk door scope uitvoering

Processor

STM32F407VGT6 microcontroller
32-bit ARM Cortex-M4F core
1 MB Flash
192 KB RAM

Batterijtype

Lithium polymeer

Batterijcapaciteit

4500 mAh (2-cel)

Invoer / Uitvoer

1x Trigger
1x IR receiver (scope)
1x IR transmitter
1x LED licht
2x LED knop
1x AAN/UIT
1x Volume

Geheugen

SD kaart voor audio bestanden

Slimme Zaklamp, Interactieve Zaklamp, Zaklamp Domplein, Zaklamp DomUnder, Interactie Domplein, Interactie DomUnder, Audioguide Domplein, Audiotour Domplein, Audioguide DomUnder, Audioguide Domplein, De Slimme Lamp

Tijdreizen onder het Domplein - Hypermoderne techniek in archeologische schatkamer
De Telegraaf - 2 Jun 2014
UTRECHT, maandag Tijdreizen onmogelijk? Niet in Utrecht. Daar kunnen bezoekers, gewapend met een vernuftige zaklamp, afdalen onder het Domplein om mee te gaan op een reis die hen 2000 jaar terugvoert inde geschiedenis.„We staan hier op de plekwaarUtrecht is ontstaan,” glundertPaulBaltus van het nieuwe museum DomUnder. „Het is eindelijk hét plein van de stad geworden.”
Wie dezer dagen via de Domtoren het Domplein op wandelt, ziet dat Baltus gelijk heeft. Dagjesmensen kijken nieuwsgierig waar het mysterieuze gat in de grond naar toe leidt. Een koffiestand en houten picknicktafels brengen leven in de brouwerij. Verderop staan de deuren van de Domkerk wagenwijd open voor het publiek terwijl bij het Academiegebouw een dansdemonstratie wordt gegeven. Toeristen maken foto’s van het gigantische doek dat aan de kerk hangt. Te zien is hoe het schip van de kerk er uitgezien moet hebben voordat de grote storm van 1674 daar een einde aan maakte.
Hoe anders was dat de afgelopen jaren toen hetDomplein een desolate indruk maakte. Een winderige bouwput was het, een plek waar je alleen per ongeluk terechtkwam. De metamorfose is officieel een feit als morgen het ondergrondse museum haar ‘toegangspoort’ opent. Afgelopen weekend konden geïnteresseerden al een voorproefje nemen. „We dalen af in de geschiedenis en kunnen letterlijk zien welke tastbare sporen bisschoppen, keizers, legionairs, kanunniken en burgers hebben achtergelaten”, doceert Baltus.
Dat de archeologische bevindingen 4,5 meter onder de grond in Utrecht niet slechts zijn weggelegd voor geschiedenisfanaten en geleerden, is mede te danken aan de opzet. Bewust is de ondergrondse schatkamer voorzien van de modernste snufjes. Zokanmet een speciale zaklamp op Romeinse sieraden, het skelet met de grafsteen van Cornelis Ponc of wapentuig worden geschenen. Zodra je een ‘vondst’ verlicht, krijgt de ontdekkingsreiziger het verhaal over het artefact via zijn koptelefoon te horen.
Een uniek systeem, waar de organisatie inmiddels patent op aan heeft gevraagd. De route loopt langs een smal pad dwars door verschillende tijdlagen heen. De ruimte is donker en vochtig. De vondsten zijn niet afgeschermd en kunnen door bezoekers worden aangeraakt, al is dat niet de bedoeling. Oude pilaren van de kerk, een 19e eeuwse waterleiding, aangelegdomde choleraepidemie te bestrijden, een Romeinse drakenbroche… Waar ooit een Romeinse nederzetting stond, hoor je kippen kakelen en varkens knorren: de bezoeker waant zich eeuwen terug in de tijd. Voor even onbewust van het jachtige leven dat een paar meter hoger gewoon voortraast.
Dankzij geavanceerde technologie, zoals een speciaal klimaatsysteem en lichteffecten, ontbreekt het stoffig imago waar musea als deze al snel mee kampen. Ook kinderen raken gefascineerd door de tijdreis. „We zijn net op zoek geweest naar de overblijfselen uit de Romeinse tijd”, vertelt de 10-jarige Jibbe. „Het was heel spannend om door de donkere tunnels te lopen.”
Jibbe zit met zijn 3-jarige zusje Fiene in een zandbak naast de entree van DomUnder. Hij heeft net een workshop ´graven als een archeoloog´ gehad. Met een metaaldetector mocht hij door het zand wroeten. Fiene mag potscherven uit het zand opdiepen en ze met een borsteltje
„Het is heel bijzonder om hier onder het Domplein te kunnen kijken”, zegt vader Jasper van Amen (40). „Als het straks officieel open gaat, kun je hier beneden via een lichtshow zien hoe de storm van 1674 ooit met oorverdovend geraas het schip van de Domkerk verwoestte. Dat lijkt Jibbe en mij heel leuk, maar voor Fiene is dat toch nog een beetje te eng!”