Menu

KiteSim / InnoSportNL / Frank & Frens | jan-mrt 2015

Aansturing van een realistische kitersurf simulator voor trainingsdoeleinden.

The purpose of KiteSim is to develop a realistic kitesurf-simulator that allows beginners to learn in a safe and fun environment. And allows top kitesurfers to practise even if the weather won't allow it.

Na het prototype hebben we het aanstuursysteem bijgewerkt en verhuist naar een Rittal systeemkast. Ook is het frame herontworpen om zo stijf mogelijk te zijn. Hierdoor is de KiteSim gereed om op de HISWA te gebruiken.

Het aanstuursysteem maakt de force feedback van de power line mogelijk en de aansturing van de simulatorsoftware door de stand en kracht van de stuurlijnen te meten.

Een van de uitdagingen in het project is het veilig gebruik van de simulator. Hiertoe zijn lijnspanners opgenomen zodat de lijnen niet in de war komen te zitten. De mechanische en elektrische veiligheidsfeatures beperken de maximale trekkracht op de power line, aangezien het systeem 900N aan trekkracht kan genereren. Het geheel is zoveel mogelijk uitgevoerd met standaard componenten, alleen de ophanging, meet- en regelsysteem en bijbehorende software zijn klantspecifiek gemaakt voor dit project.

Doordat een relatief kleine servomotor in combinatie met een vertragingskast wordt gebruikt is het noodzakelijk om de kracht op de uitgaande as te meten en dit door een closed loop systeem terug te koppelen in de aansturing van de motor. Dit is een van de regelsystemen die geïntegreerd is op de speciaal voor dit project ontwikkelde printplaat.