Menu

Science Centre Delft | mrt - sep 2011

Robot Rudolf is opgeleverd in het Science Centre Delft. Hij neemt bezoekers mee naar exhibits en daar speelt hij als gids. Robot Rudolf is de evolutie van een prototype binnenhuisrobot.

Prototypefase

Het prototype werd gebruikt als basisplatform om diverse sensoren en aansturing te testen in het kantoor, zoals sonar, infrarood, gridRFID. Daarbij is de volledige intelligentie embedded geprogrammeerd.

Robot Rudolf fase

Het Science Centre zocht naar een speciale invulling voor de Robotica ruimte. BMRT's voorstel was het uitbouwen van het robotbasisplatform tot een 'butler' die de bezoekers rondleidt door de Robotica ruimte. Om het geheel smoel te geven is het basisplatform uitgebreid met een glasvezel en expoxyhuid beklede schuimen opbouw.

In het hoofd van Rudolf is een aanraakgevoelige sensor ingebouwd die de bezoeker om de beurt meeneemt naar een andere exhibitie. Om te navigeren naar de verschillende exhibits gebruikt Rudolf o.a. het lijnenpatroon in de vloer. Op een apart scherm is de positie van Rudolf te volgen en kan de bezoeker zien wat Rudolf ziet door de ingebouwde camera in zijn hoofd.

Routeblokkades

In de praktijk vinden bezoekers het vooral leuk om het pad van Rudolf te blokkeren, hieraan is dan ook speciale aandacht besteedt; Rudolf vraagt vriendelijk meerdere malen aan de bezoekers of zij uit de weg willen gaan, na een tijdje wordt Rudolf een beetje boos en als de bezoeker nog steeds niet weggaat, dan zoekt Rudolf een nieuwe route.

Uitzending ZAPP-live

Bij oplevering werd al snel duidelijk dat Robot Rudolf een graag geziene gast is. Zo belde al snel de redactie van ZAPP-live om te vragen of Robot Rudolf een ZAPP-live uitzending bij wilde wonen. Hiervoor moest het een en ander veranderd worden in de aansturing van Robot Rudolf, aangezien hij natuurlijk was ontworpen om in een specifieke ruimte te werken. Nu kan Robot Rudolf ook op afstand vanuit een computer worden bestuurd. Voor de uitzending zijn er ook nieuwe praatgeluiden geprogrammeerd.

Gebruikte technieken
  • RFID
  • Dead reckoning
  • IR-afstand (obstakeldetectie)
  • IR-warmte (mensdetectie)
  • drukplaat (botsdetectie)
  • MP3-geluid
  • RGB-leds